Klimakteriet
Få hjälp med hormonell hälsa
Bli dig själv igen
Många kvinnor med hormonell obalans upplever att de inte får hjälp att hitta orsaken till sina besvär och begränsningar utan istället får medicinering för symtom som t ex. nedstämdhet och sömnsvårigheter.
På QLINIKEN kvinnohälsa vill vi hjälpa dig att hitta lösningen och behandla orsaken till dina symptom. Våra barnmorskor och gynekologer brinner för det.
Våra egna tjänster i kombination med en eller flera av våra samarbetspartners tjänster kan göra att du hittar tillbaks till dig själv, det är frustrerande att inte känna igen sig själv.
Frågor och svar om klimakteriet
Klimakteriet och symptom
Klimakteriet är den period i en kvinnas liv som inträffar några år innan den sista menstruationen och pågår en tid efter att mensen har upphört. Perioden då just din klimakterieresa startar är helt individuell men troligtvis inträffar den någon gång mellan 40 och 60 års ålder, i Norden är genomsnittsåldern 51 år.
Klimakteriet kan delas in i tre huvudsakliga faser:
Perimenopaus
Denna fas inleds några år före den sista menstruationen och varar i genomsnitt mellan fyra och tio år. Under denna period upplever många kvinnor stora hormonella förändringar och förändrade blödningsmönster. Mensen kan bli både tätare och glesare än tidigare.
Menopaus
Inträffar när den sista menstruationen har ägt rum och det har gått ett helt år utan några menstruationsblödningar. Detta markerar slutet på fertilitetsperioden hos kvinnor.
Postmenopaus
Denna fas börjar efter menopausen och varar resten av livet. Under denna tid fortsätter vissa klimakteriesymtom i några år, men äggstockarna bildar gradvis mindre östrogen och hormonnivåerna förblir låga.