Hem » Klimakteriet

Klimakteriet

Klimakteriet är en naturlig del av kvinnans liv då hormonbalansen i kroppen förändras och äggstockarnas funktion gradvis minskar. Detta hormonella skifte kan medföra både fysiska och psykiska symtom, vilket kan vara besvärande för många kvinnor.

Få hjälp med hormonell hälsa

Bli dig själv igen

Många kvinnor med hormonell obalans upplever att de inte får hjälp att hitta orsaken till sina besvär och begränsningar utan istället får medicinering för symtom som t ex. nedstämdhet och sömnsvårigheter.

På QLINIKEN kvinnohälsa vill vi hjälpa dig att hitta lösningen och behandla orsaken till dina symptom. Våra barnmorskor och gynekologer brinner för det.

Våra egna tjänster i kombination med en eller flera av våra samarbetspartners tjänster kan göra att du hittar tillbaks till dig själv, det är frustrerande att inte känna igen sig själv.

Frågor och svar om klimakteriet

Klimakteriet och symptom

Klimakteriet är den period i en kvinnas liv som inträffar några år innan den sista menstruationen och pågår en tid efter att mensen har upphört. Perioden då just din klimakterieresa startar är helt individuell men troligtvis inträffar den någon gång mellan 40 och 60 års ålder, i Norden är genomsnittsåldern 51 år. 

Klimakteriet kan delas in i tre huvudsakliga faser:

Perimenopaus

Denna fas inleds några år före den sista menstruationen och varar i genomsnitt mellan fyra och tio år. Under denna period upplever många kvinnor stora hormonella förändringar och förändrade blödningsmönster. Mensen kan bli både tätare och glesare än tidigare.

Menopaus

Inträffar när den sista menstruationen har ägt rum och det har gått ett helt år utan några menstruationsblödningar. Detta markerar slutet på fertilitetsperioden hos kvinnor.

Postmenopaus

Denna fas börjar efter menopausen och varar resten av livet. Under denna tid fortsätter vissa klimakteriesymtom i några år, men äggstockarna bildar gradvis mindre östrogen och hormonnivåerna förblir låga.

Våra tjänster

Vårt team hjälper dig

Barnmorska

Gynekolog

Samtalscoach

Samarbetspartners

qliniken kvinnohälsa

Vill du veta hur vi kan hjälpa dig?

Välkommen att höra av dig för att träffa våra barnmorskor och gynekologer som erbjuder en palett av lösningar för balans och välmående vid förklimakteriet, klimakteriet och PMS.

Rulla till toppen